Català | Dutch | English | Español | Français | Italiano | Slovensky | Türkçe
 
   
 

El projecte OIKODOMOS ha continuat amb les seves activitats durant 2011. Les activitats que s'han dut a terme durant els últims mesos es resumeixen en els següents punts:

• El quart taller internacional OIKODOMOS ha tingut lloc a Istanbul.

• S'han dut a terme a les institucions participants activitats d'aprenentatge dedicades a explorar el significat de "proximitat" a l’habitatge i el urbanisme contemporani.

• S'han introduït millores visuals i funcionals en el portal web.

• S'ha millorat la funcionalitat d’OIKODOMOS Workspaces.

• S'han divulgat les activitats del projecte a través de presentacions i publicacions.

• Nous membres associats han participat en les activitats del projecte. En les pròximes setmanes s'anunciaran dos nous esdeveniments que contribuiran a difondre el projecte OIKODOMOS entre la comunitat acadèmica:

1. Un webcast OIKODOMOS per presentar el projecte a professors i investigadors interessats a participar en les activitats d'aprenentatge en el proper semestre.

2.La conferència internacional OIKODOMOS que tindrà lloc el 27 i 28 octubre de 2011 a l'Escola d'Arquitectura Sint-Lucas, a Brussel·les.

 
 
  • QUART TALLER INTERNACIONAL OIKODOMOS
  • ACTIVITATS D'APRENENTATGE EN INSTITUCIONS PARTICIPANTS
  • MILLORES AL PORTAL WEB
  • ACCÉS MÉS FÀCIL A OIKODOMOS Workspaces
  • PRESENTACIONS I PUBLICACIONS
  • NOUS MEMBRES ASSOCIATS
 
 
QUART TALLER INTERNACIONAL OIKODOMOS
 
 

Del 2 al 6 de maig ha tingut lloc a la Universitat Tècnica d'Istanbul un taller conjunt dedicat al tema "proximitat". 45 estudiants i 14 professors dels centres participants en el projecte, dels centres associats i de diverses escoles europees han participat en aquesta trobada. El taller va brindar l'oportunitat d'aplicar a un lloc els coneixements prèviament adquirits en les activitats preparatòries: Göksu, un antic suburbi de l'època otomana situat a la riba del Bòsfor, a la part asiàtica d'Istanbul. Els estudiants van dur a terme dos exercicis:

1. Un anàlisi visual per identificar els signes de "proximitat" a la zona de Göksu.

2. L'assignació dels conceptes de "proximitat" al lloc per desencadenar un procés de transformació en aquest. Els treballs presentats a OIKODOMOS Workspaces seran valorats per avaluadors externs. Els resultats del taller continuaran desenvolupant-se en les institucions participants.

 
 
ACTIVITATS D'APRENENTATGE EN INSTITUCIONS PARTICIPANTS
 
 

Durant els últims cinc mesos, els estudiants i professors de les institucions participants han estat duent a terme activitats d'aprenentatge relacionades amb el concepte de "proximitat". Aquestes activitats s'han realitzat conjuntament en els cursos i tallers de projectes en les respectives institucions i en els espais de treball d’OIKODOMOS. La Salle ha realitzat un estudi sobre la participació ciutadana en la renovació de la ciutat al barri Plus Ultra a la Zona Franca, a Barcelona. Sint Lucas ha estudiat la zona de Linden, un barri residencial suburbà a les afores de Brussel·les, per proposar micro-estratègies que permetin reconfigurar i optimitzar la zona d'una manera social i ambientalment sostenible. IUG-UPMF Grenoble ha dedicat un taller d'urbanisme al desenvolupament d'estratègies metropolitanes per limitar l'expansió urbana al municipi de Meylan, un suburbi de Grenoble. EMU ha explorat les diverses característiques arquitectòniques i urbanístiques dels habitatges a la ciutat de Lefkosa a Xipre. Els conceptes d'interfície, llindar i límit van servir per explorar les artèries urbanes, la configuració i la tipologia dels habitatges, les jerarquies i normes socials en sis emplaçaments. Els resultats de totes aquestes activitats van ser presentats pels estudiants al inici del taller a Istanbul.

 
MILLORES AL PORTAL WEB
 
 

El portal OIKODOMOS (www.oikodomos.org) s'ha renovat. S'ha millorat el disseny gràfic i s'ha facilitat l'accés a la plataforma d'aprenentatge i als blocs vinculats a les activitats del projecte. S'han inclòs nous canals d'informació a la pàgina principal que proporcionen informació actualitzada de les activitats del projecte.

 
 
ACCÉS MÉS FÀCIL A OIKODOMOS WORKSPACES
 
 

OIKODOMOS Workspace s'ha millorat per facilitar als usuaris externs l'accés a les activitats d'aprenentatge i als seus resultats. A la pàgina inicial, tant els usuaris registrats com els no registrats poden ara navegar per l'estructura de les activitats i tasques d'aprenentatge. D'aquesta manera, es facilita als usuaris no registrats una millor comprensió del context en que es realitzen els treballs dels estudiants en els espais de treball. A més, els usuaris externs poden ara afegir comentaris als treballs que podran ser llegits per estudiants i professors.

 
 
PRESENTACIONS I PUBLICACIONS
 
 

El mes de febrer, el projecte OIKODOMOS va ser presentat als professors i al consell assessor de l'Escola d'Arquitectura de Navarra. Al gener, el projecte ha estat presentat a la conferència Global Time organitzada per l'AACE. Dues ponències sobre el projecte OIKODOMOS seran presentades a la conferència ED MEDIA al juliol a Lisboa, i a ECAADE, al Setembre a Ljubljana.

 
 
NOUS MEMBRES ASSOCIATS
 
 

Donem la benvinguda als nous membres associats que s'han unit al projecte en els últims mesos: BTU Cottbus, Alemanya; Gebze Institute of Technology, Turquia, la Scuola Universitària Professional della Svizzera Italiana (SUPSI), i l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de València, Espanya.

 
 

--------------------------------------------------------------------------

 
 

WWW.OIKODOMOS.ORG

 
 

OIKODOMOS Partners:

· Escola Tècnica Superior d'Arquitectura La Salle, Universitat Ramon Llull, Barcelona, Spain (Project coordinator) ·
· Hogeschool voor Wetenschap & Kunst, Department Architectuur Sint-Lucas, Brussels/Ghent, Belgium ·
· Institut d'Urbanisme IUG, Université Pierre Mendès, Grenoble, France ·
· Faculty of Architecture, Slovak University of Technology, Bratislava, Slovakia ·
· Faculty of Architecture, Eastern Mediterranean University, North Cyprus, Turkey ·
· Viveka Consulting, Southampton, United Kingdom ·
· Università della Svizzera Italiana, Lugano, Switzerland ·